Kinderen

Het allerliefste zien wij je kinderen zo vroeg mogelijk. Als je zwanger bent, willen we je graag al klaarstomen voor de doorbraak van de eerste tandjes. In Rotterdam gaan maar 2 op de 3 kinderen naar de tandarts. In Rotterdam hebben kinderen gemiddeld vaker gaatjes dan in de rest van Nederland. Mondclinic doet hier iets aan en met groot succes! Een gezond gebit is bij ons heel gewoon.

Met preventie voorkomen we problemen voordat ze ontstaan. We weten precies wanneer een kind risico loopt op gaatjes, erosie of andere problemen. We wachten niet op zaken als kiespijn, moeilijk eten, slecht slapen, minder goed presteren op school of op een minder blij kind. Dit zijn namelijk de gevolgen voor kinderen bij het hebben van gaatjes. Door het gebit vanaf kleins af aan heel goed in de gaten te houden, kunnen we meteen inspringen bij veranderingen. We staan altijd voor jou en je kinderen klaar. We zien nu dat de kinderen die we al vroeg hebben begeleid nu hele gezonde en tevreden pubers zijn. Daar doen we het voor!.

Een groot gedeelte van preventie bestaat uit het coachen van jou, als ouder en/of begeleider en uiteraard jouw kind(eren). Als ouder speel je vanzelfsprekend een grote rol in de verzorging van het gebit van je kind. De mondhygiënisten van Mondclinic kunnen je hierbij helpen. Bijvoorbeeld door het dagelijkse voedingspatroon van uw kind onder de loep te nemen. We leren je ook het gebit van uw kind op een soepele manier (na) te poetsen. Vaak zijn kleine aanpassingen in voeding en poetsgewoontes al genoeg om de gevoeligheid voor gaatjes (cariës) en andere gebitsproblemen te voorkomen.

Door uw kind regelmatig terug te zien, bouwen wij een goede relatie op met uw kind. Tijdens een preventie-afspraak kunnen we met een speciale kleurstof laten zien op welke plaatsen na het poetsen nog tandplak is. Hoe vaak een preventief mondonderzoek nodig is, hangt af van het risico op gaatjes (cariësrisico). Dit risico schatten we in aan de hand van het mondrapport dat jullie meekrijgen. Hierin komt te staan:
• Minder of meer dan 10% plak
• Schone groeven of plak in de groeven
• Gezond tandvlees of ontstoken tandvlees
• Geen nieuwe gaatjes of wel nieuwe gaatjes

Behandeling

Door uitgebreide poetsinstructies met de eigen tandenborstel leren kind (en de ouder) om het gebit optimaal schoon te maken en te houden. Naast poetsen zijn er nog een heleboel andere dingen belangrijk om goed voor jezelf te kunnen zorgen. We helpen je hier graag bij.

Sommige kinderen hebben tanden of kiezen met diepe groeven en putjes. Deze kiezen zijn extra gevoelig zijn voor gaatjes. Gelukkig hebben we hier een mooie oplossing voor. Er kan worden gekozen om zogenoemde sealants aan te brengen. De groeven of putjes worden hierbij met een laklaag afgedicht. Hierdoor zijn de tanden of kiezen makkelijker te poetsen en worden zij beter beschermd tegen gaatjes.
‍‍

Bij bestaande of beginnende gaatjes in het melkgebit kiezen we er soms voor om de tand of kies te beslijpen. Op deze manier kun je er met de tandenborstel goed bij en wordt het gaatje niet groter. Een vulling is hierbij vaak niet nodig.