MondClinic voor kinderen

Jong geleerd is oud gedaan!
Daarom bouwen wij graag samen met u en uw kind aan een sterk en gezond gebit. De mondhygiënisten van MondClinic hebben affiniteit en veel ervaring met kinderen. Een kindergebit vraagt immers om een andere aanpak dan een volwassen gebit.

Preventie

Focus op preventie
Als het om kinderen gaat staat preventie bij MondClinic centraal. Vooral bij jonge kinderen blijkt een individuele begeleiding van ouder en kind een effectieve manier om een goede mondhygiëne op te bouwen en gebitsproblemen ook op de lange termijn te voorkomen.

Wentraject
De mondhygiënist is niets om bang voor te zijn. Toch vinden veel jonge kinderen het in het begin spannend. In het wentraject helpen wij uw kind om op een spelende manier en met kleine stapjes kennis te maken met de mondhygiënist, de behandelstoel en de behandeling. Door deze uitgebreide uitleg en kindvriendelijke benadering hoeft uw kind niet tegen een bezoek aan MondClinic op te zien.

Poetsen en Voedingsadvies
Een groot gedeelte van preventie bestaat uit het coachen van het kind en de ouders. Als ouder speelt u vanzelfsprekend een grote rol in de verzorging van het gebit van uw kind. De mondhygiënisten van Mondclinic kunnen u hierbij helpen. Bijvoorbeeld door het dagelijkse voedingspatroon van uw kind onder de loep te nemen en u te leren het gebit van uw kind na te poetsen. Vaak zijn kleine aanpassingen in voeding en poetsgewoontes al genoeg om de gevoeligheid voor gaatjes (cariës) en andere gebitsproblemen aan te pakken.


Behandelingen

Preventief mondonderzoek
Door uw kind regelmatig terug te zien, bouwen wij een goede relatie op met uw kind. Tijdens een preventie-afspraak kijkt de behandelaar naar de mondhygiëne van uw kind. Met een speciale kleurstof kunnen we zien op welke plaatsen er na het poetsen nog tandplak is achtergebleven. Uitgebreide poetsinstructies met de eigen tandenborstel leren het kind (en de ouder) om het het gebit optimaal schoon te maken en te houden. Hoe vaak een preventief mondonderzoek nodig is hangt af van het risico op gaatjes (cariësrisico).

Sealen
Als bepaalde tanden of kiezen door groeven en putjes extra gevoelig zijn voor gaatjes, kan ervoor worden gekozen om zogenoemde sealants aan te brengen. De groeven of putjes worden hierbij met een laklaag afgedicht. Hierdoor zijn de tanden of kiezen makkelijker te poetsen en worden zij beter beschermd tegen gaatjes.

Beslijpen
Bij bestaande of beginnende gaatjes in het melkgebit kiezen we er soms voor om de tand of kies te beslijpen (niet-restauratieve cariësbehandeling). Op deze manier kunt u er met de tandenborstel goed bij en wordt het gaatje niet groter.